Jdi na obsah Jdi na menu

FYZIOTERAPIE

 

Fyzioterapie pomáhá v rekonvalescenci ortopedických a neurologických onemocnění,  při obrně končetin způsobených výhřezem meziobratlové plotýnky, pomáhá zlepšovat  chronická onemocnění, např. artrozy, zmírňuje až zastavuje svalovou atrofii, udržuje klouby mobilní, snižuje dávky analgetik, v některých případech může být i jediným terapeutickým řešením.

Pro rehabilitaci je důležité znát, jak funguje nervový systém, jak na něj navazuje pohybový aparát, jak funguje patofyziologie jednotlivých procesů. Musíme vzít v úvahu stav kardiovaskulárního a dýchacího aparátu každého pacienta, abychom ho nevystavili nadměrné zátěži.

 

Mezi fyzioterapeutické metody, které používám, patří masáže, pasivní pohyby, aktivní pohybová terapie a fyzikální rehabilitace.

 

Masáže – dochází při ní k výraznému prokrvení svalů, odplavení metabolitů, vyplavují se endorfiny, důležitý je tímto i pozitivní psychický efekt, a analgetický efekt.

 

Pasivní pohybová terapie – PROM, mobilizace kloubů, terapie dle principů Dornovy metody- pomáhá zachovávat funkčnost kloubů, jde o pasivní  pohyb, který je veden terapeutem, bez aktivní svalové kontrakce.

 

Strečink – maximální protažení – omezuje ztuhlost svalů a kloubů po zátěži, zabraňuje zkracování svalů a šlach.

 

Aktivní pohybová terapie – trénink propriorecepce, trénink indukovaný spinálními reflexy, pohybová cvičení, dog fitness

imgp2567.jpg

 

logo_web.jpg